Saturday 18 September 2010

Fatoush (Libanesisk salat)


Denne farverige sprøde salat er en libanesisk salat, som mange libanesere slet ikke kan undværre når den hellige måned Ramadan begynder. Efter man bryder fasten med en daddel og et glas vand spises denne lækre, syrlige salat med stegte brødstykker (ala croutoner). Salaten kan laves efter ens eget temperament. Det handler bare om at finde alle de lækre grøntsager man kan komme i tanke om frem, og så ellers bare gå i gang med at hakke løs. Jeg bruger altid nogle "grund-ingredienser" som jeg altid har liggende, men tilføjer gerne andre lækkerier når der er mulighed for det.

Til 4 personer skal du bruge:

2 tomater
1/4 agurk
1 gulerod
1 forårsløg
1 peberfrugt (flottest med en blanding af gul, grøn og rød)
1 lille bundt persille (helst bredbladet)
1/4 romaine salathoved (iceberg kan bruges)
2-3 stilke pebermynte
3-4 radiser
(håndfuld granatæble, hvis man har)
(Et par stilke timian, hvis man har)

Ellers kan man variere som man har lyst. Man kan skifte Romaine salaten ud med andet salat, eller undlade noget helt.

Dressing:
Saften fra 1/2 citron
2 tsk salt
3 spsk olivenolie
1 tsk eddike
2 spsk Sumak*

Når man har fundet alt det grønne man begærer frem, går man bare i gang med at hakke alle grøntsagerne i rette små stykker. Dressingen røres sammen og vendes i salaten. 

Libanesere plejer at stege arabisk durumbrød sprødt i lidt olie og drysse det på salaten.


*Sumak er et syrligt mørkerødt krydderi som kan købes hos de fleste arabiske grønthandlere.








4 comments:

  1. Det ser vildt lækkert ud! <3
    Jeg glæder mig til at følge din blog. Jeg er kantineleder på en skole og søger spændende inspiration om mad. Elsker mad fra mellemøsten.
    Knus fra Annemette

    ReplyDelete
  2. Hej Annemette,

    det glæder mig at du synes om min blog, jeg vil prøve at oploade flere arabiske/libanesiske retter så andre også kan blive inspireret:)

    Mvh
    Mariam

    ReplyDelete
  3. Det lyder som en rigtig god salat.
    Vil serverer den til oksefilet og kartofler med gedeost som er en hel ret.
    Mvh Pia P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Pia,

      Det lyder som en lækker idé, et stykke kød og kartofler passer rigtig godt til. Faktisk serverer man den her salat med hjemmelavede pommefriter til og spiser den som en selvsændig forret. Så kartofler går rigtig godt til den, da den tager lidt af syrligheden.

      Mvh
      Mariam

      Delete